Incontinentiemateriaal dit heb je nodig
Voeding

Incontinentiemateriaal: dit heb je nodig

Incontinentie of ongewild urineverlies is een probleem dat mensen van alle leeftijden ervaren en op elk moment in hun leven kunnen voorkomen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen dit probleem kunnen ontwikkelen en het kan ook een combinatie van meerdere redenen zijn. Ongeacht de reden, het kan veel problemen en moeilijkheden veroorzaken in uw persoonlijke leven. Er zijn echter meerdere manieren om de uitdagingen die urineverlies met zich meebrengt te overwinnen. Met hulp van je huisarts kun je de oorzaak van je urineverlies achterhalen en manieren bespreken om ermee om te gaan zoals het gebruik van incontinentiemateriaal zoals incontinentiebroekjes of inlegkruisjes en medicaties voor urineverlies .

Mogelijke oorzaken

Er zijn meerdere redenen die ongewild urineverlies kunnen veroorzaken. De eerste is ontspannings incontinentie waarbij ongewild urineverlies optreedt tijdens beweging, niezen of andere activiteiten die spanning op de buikholte zetten en meestal wordt veroorzaakt door een verzwakte bekkenbodemspier of blaashals. Aandrangincontinentie is wanneer u de urine niet kunt ophouden wanneer de drang om te gaan opkomt en uw blaas zichzelf onmiddellijk ontlast. Dit kan worden veroorzaakt door zowel psychologische als fysieke redenen zoals diabetes. Een andere is druppel continentie waar regelmatig urinedruppels vrijkomen en meestal worden veroorzaakt door een verzwakte sluitspier of vergrote prostaat in het mannelijk lichaam. Dit zijn slechts enkele redenen.

Met incontinentie omgaan

Afhankelijk van de oorzaak van de incontinentie zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan, maar de meeste manieren zijn medicatie of oefeningen om de spieren te versterken. Ontspannings continentie zou bekkenbodemspieroefeningen nodig hebben om de spier te versterken en te leiden tot minder urineverlies. Maar medicijnen en kleine operaties kunnen ook verlichting bieden. Aandrangincontinentie maakt ook gebruik van oefeningen maar dan voor de blaasspieren en ook medicijnen om de urinelozing tegen te gaan. Bekkenbodemspieroefeningen worden ook aanbevolen voor druppelincontinentie, tenzij het wordt veroorzaakt door een vergrote prostaat, waar prostaatchirurgie een effectievere oplossing is. Hoe dan ook, naast het gebruik van incontinentiemateriaal kunt u met uw arts bespreken welke oplossing het beste bij uw probleem past.