Lifestyle

Alles over vitaliteit!

Vitaliteit speelt een belangrijke rol in onze levens. Vooral nu we steeds ouder worden, langer werken en het ook drukken hebben in de uren dat we niet werken. Echter vinden we het steeds moeilijker om vitaal te leven, want wat betekent het nou precies en wat kan ik er aan doen om vitaler te worden?

We denken bij het woord vitaal misschien aan ‘vitale ouderen’. Een woord dat je heel vaak ziet in magazines of op televisiereclames. Echter begint vitaliteit al in de jonge jaren.
Hoe blijf je nou vitaal en wat kun je doen om dit zo lang mogelijk vol te houden?

Beweging en sport

Het meest overduidelijke antwoord op deze vraag is natuurlijk beweging en sport. Dat kan iedereen ook nog wel verzinnen. Echter zijn er maar weinig mensen die effectief gebruik maken van hun sportschool abonnement of überhaupt sportief bezig zijn. Echter hoeft bewegen niet te betekenen dat je elke dag een uur intensief moet trainen. Je beweegt al voldoende als je elke dag een uur stevig wandelt. Denk aan een ommetje tijdens de lunch of gewoon op de fiets naar je werk gaan. Sommige mensen gaan nog even wandelen na het avondeten. Beweging zorgt er niet alleen voor dat we fit blijven, maar ook dat we onze gedachten kunnen verzetten. Dit zorgt dat we ook mentaal vitaal blijven.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is een lastig onderwerp, omdat er heel veel verschillende stromingen zijn die allemaal andere voedingsmiddelen als ‘gezond’ bestempelen. Zo schrijft de Nederlandse voedsel en warenautoriteit de schijf van vijf voor, maar gruwelen andere stromingen van de vele slechte vetten en merken die hierin worden aangeraden. Het is verstandig om jezelf in te lezen in gezonde voeding en hierbij gebruik te maken van verscheidene bronnen en visies. Het gaan voornamelijk om balans en afwisseling. Elke dag twee stuks fruit is bijvoorbeeld goed, maar elke dag dezelfde stukken fruit eten, een heel leven lang, is helemaal niet zo goed. Het codewoord is afwisseling. Door elke ochtend iets anders te ontbijten en ook bij de lunch en het avondeten voldoende verschillende groenten te eten, ben je al een heel eind op weg om gezond en vitaal oud te worden.

Vitaliteit en mentale balans

Naast een gezonde voeding en het in beweging houden van je lichaam is het ook belangrijk dat we ons brein en onze geest in balans houden. Relativeren en mediteren zijn hierbij al een enorme stap. Soms raken we enorm gefrustreerd door ons werk, dingen die niet gaan zoals we willen, of fouten die we hebben gemaakt en dat is heel normaal. Zo zitten we als mensen in elkaar. Het is echter belangrijk dat we de relativiteit van deze problemen blijven zien. Vitaliteit betekent in balans zijn. Je niet te druk maken over de problemen die zich voordoen. De Dalai Lama zegt: Als je jezelf zorgen maakt, leef je teveel in de toekomst. Als je jezelf verdrietig voelt, leef je teveel in het verleden. Als je je concentreert en geniet van het moment leef je in het heden, de plek waar je nu bent en hoort te zijn.

Door deze drie fundamenten van vitaliteit in gedachten te houden wordt je als mens en als geest een vitaal geheel.